Thanatopraxie


Thanatopraxie is een vorm van opbaring die het proces van achteruitgang van het lichaam vertraagt. Het lichaam wordt voor een korte tijd geconserveerd. Dit maakt opbaren zonder koeling veelal mogelijk; de overledene voelt hierdoor minder koud aan. Nabestaanden vinden het vaak prettig om in de dagen voor de uitvaart dicht bij de overledene te zijn. Vaak zijn dat bijzondere dagen waarin veel herinneringen worden gedeeld en ontstaan. Door dicht bij te zijn en aan te kunnen raken zonder dat een lichaam anders voelt dan anders, wordt een stukje verwerking in gang gezet dat helpt in het rouwproces.


Hoe werkt thanatopraxie?


Een thanatopraxie heet in de volksmond ook wel ‘lichte balseming’.


Een thanatopraxiebehandeling is het vervangen van het bloed door een conserverende vloeistof die wordt toegediend via de bloedbaan. Daarbij is het gevolg dat het lichaam er natuurlijker uit blijft zien. Tekenen van ziekte en veranderingen na het overlijden verdwijnen geheel of gedeeltelijk.


De incisies voor het toedienen van de conserverende vloeistof, worden aan het einde van de behandeling zorgvuldig gesloten. Een behandeling duurt ongeveer twee uur; een gediplomeerd NIT of NVOA-Vesalius geregistreerde thanatopracteur voert de behandeling uit.


Na de behandeling is een koeling veelal niet meer noodzakelijk. Ook is de omgevingstemperatuur minder van belang en kan er dus een rustiger opbaring verzorgd worden.


In de loop van de opbaring zal de vloeistof zijn werking langzaam gaan verliezen en zal de achteruitgang geleidelijk zichtbaar worden.


Thanatopraxie is zeer sterk aan te bevelen voor overledenen waarbij complicaties verwacht worden gedurende de opbaring of wanneer een langere opbaring nodig is.


Thanatopraxie is vaak mogelijk, maar niet altijd. Er zijn omstandigheden waarbij de thanatopracteur twijfelt over het verloop van de behandeling, bijvoorbeeld na bepaalde medische behandelingen. Er is altijd nauw overleg met de nabestaanden. Wanneer de thanatopracteur twijfelt aan het resultaat van de behandeling, dan zal hij of zij deze vorm van opbaren afraden.


De behandeling kan worden uitgevoerd op locatie, mits er aan de vastgestelde ruimte-eisen wordt voldaan. Kan hier niet aan worden voldaan, dan volgt altijd overleg in verband met de mogelijkheden.


Persoonlijke keuze.


Niets is belangrijker dan dat de nabestaanden zelf kunnen kiezen hoe een overleden geliefde zal worden opgebaard. Bij thanatopraxie ondergaat het lichaam een behandeling en dat kan voor nabestaanden lastig zijn. We vinden het belangrijk dat nabestaanden goed geïnformeerd zijn over alle mogelijke vormen van opbaren en een weloverwogen keuze maken. Wij of de uitvaartverzorger geven hierover duidelijke uitleg.